RPCNH
RPCNH

Cybercrime

Cybercriminaliteit is een containerbegrip. De complexiteit ervan kan zorgen voor een impasse. Het internet beperkt zich niet tot grenzen: wereldwijd zijn er 3.74 biljoen gebruikers. Het Openbaar Ministerie definieert cybercrime als ‘criminaliteit met ICT als doelwit’. Onder ICT worden geautomatiseerde werken verstaan, die zijn ingericht om langs elektronische weg gegevens op te slaan en te verwerken. Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. 

Digitalisering van de samenleving

De digitalisering van de samenleving brengt een forse toename van criminaliteit met een digitale component met zich mee. Er is nog onduidelijkheid over de risico’s op bijvoorbeeld economisch gebied. Denk hierbij aan schade voor bedrijven, instellingen en overheden en persoonlijk leed. De grote vraag is wie er nu precies verantwoordelijk is voor wat.

Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven. Overheden en semi overheden blijven niet bespaart. Criminelen passen diverse soorten vormen van cybercriminaliteit toe. Iedereen kan hier het slachtoffer van worden. De motieven van daders lopen uiteen van financieel, ideëel, relationeel tot puberaal gedrag. Via het internet wordt dagelijks gechanteerd en afgeperst. We pakken fysieke (zichtbare) criminaliteit aan terwijl cybercriminaliteit in een veel hogere frequentie plaatsvindt. Cybercriminaliteit is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing. De beheersing van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. 

Dit kunt u doen samen met anderen

Door meer planmatige samenwerking wordt de slagkracht voor de beheersing van deze vorm van criminaliteit vergroot en ontstaat er een krachtige communicatieboodschap. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) richt zich op ontwikkeling en uitvoering van activiteiten. Het doel is het bewustzijn te verhogen om zodoende bij te dragen aan de zelfredzaamheid van gebruikers van het internet. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kennis bij de politie en het OM. Er wordt gekeken naar specifieke vormen (trends) waarop een aanpak wordt georganiseerd. 

Kortom, het PVO Noord-Holland werkt aan structurele en concrete voorlichting en organiseert de mini congressen ‘De Hacker vertelt’. Deze congressen kunt u aanvragen via de gemeente of de wijkagent. In de zomerperiode zal het PVO Noord-Holland ook workshops gaan aanbieden. Deze worden in kleinere groepen gehouden en gaan in op specifieke vormen van cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld phishing en online diefstal van identiteiten.

Laatste nieuws

Er zijn kapers op de kust, maar we zien ze niet

27 sep 2022

Verslag OUT OF BUSINESS II, hét Cyberevent voor ondernemers in 2022!

Cybercrime

Let op: Phishing e-mail uit naam van DigiD met...

20 jul 2022

De meeste phishingmails hebben gewoon een linkje waar op geklikt moet worden, of waar een afbeelding of bestandje wordt gedownload. In deze variant...

Cybercrime

1 op de 5 medewerkers trapt in phishingmail

29 jun 2022

<a href="https://www.digitaltrustcenter.nl/informatie-advies/phishing" target="_blank" class="external-link-new-window" title="Phishing - meer info op...

Cybercrime
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
camera

Excellent Cameratoezicht

Geschat wordt dat er in totaal één miljoen bewakingscamera’s in Nederland zijn. Vaak blijken de beelden teleurstellend en kunnen ze wel gebruikt worden voor registratie, maar niet als bewijslast. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) ontwikkelde samen met haar partners de richtlijnen Excellent Cameratoezicht. Als u heeft geïnvesteerd in een camerasysteem, dan wilt u toch weten of deze voldoet aan de minimale eisen van opsporing? Vraag nu de gratis scan aan!

Lees meer