Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Stijging online fraude, daders steeds jonger

Fraudegevallen zijn in 2019 ook aanzienlijk toegenomen en korpschef Erik Akerboom wil dat de politie meer preventief gaat optreden in plaats van repressief. ’De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden. Snel geld verdienen door bijvoorbeeld via online handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan. Of neem de kinderen die betrokken waren bij de rellen in Duindorp in de aanloop naar de jaarwisseling; de jongste verdachte is 9! Dat moeten we gezamenlijk aanpakken en vraagt een inspanning van bijvoorbeeld ouders, scholen, gemeenten én politie samen.’

Meer fraudegevallen in 2019

Ten opzichte van 2018 zijn er in 2019 20.000 meer fraudegevallen genoteerd. Dit gaat om fraude waar bedrijven en/of burgers het slachtoffer van zijn. Fraude die is gepleegd rondom handel via internet nam met maar liefst 31% toe. Fraude met betaalproducten, denk hierbij aan phishing of skimming) is met 67% (!!) gestegen. Identiteitsfraude is met 19% toegenomen in het afgelopen jaar. Deze stijging is ook terug te zien in het aantal aangiften dat is gedaan van cybercrime delicten (hacken, malware, ransomware, virussen), dit is in 2019 met 64% gestegen ten opzichte van 2018.

Jonge daders

De enorme stijging in het aantal fraudegevallen is echter niet het enige wat opvalt. Ook de leeftijd van de daders valt op. De daders worden namelijk steeds jonger en dan vooral bij online fraude. Zo was het aantal daders onder de 18 jaar in 2016 12%, eind 2019 was dit al 29%. Het plegen van fraude via bijvoorbeeld Marktplaats of het ter beschikking stellen van de eigen bankrekening als katvanger voor witwassen is eenvoudig en levert de daders vaak meer op dan het plegen van een inbraak.

Weer jezelf en je bedrijf tegen online fraude

Fraude kan enorme schadeposten veroorzaken en daar krijg je liever niet mee te maken. Het is dus van belang om je personeel goed in te lichten over de risico's. Geregeld organiseert het RPCNH cybercrime trainingen, waarbij de deelnemer van alles wordt geleerd over hoe je niet alleen jezelf, maar ook je bedrijf kunt beschermen tegen deze vormen van criminaliteit. Ook kun je je aanmelden voor de gratis phishingtest die we aanbieden.  

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!