RPCNH
RPCNH

Scherp blijven op toename van overvallen

  Algemeen

Na jarenlange daling van het aantal overvallen nemen deze met een stijging van 3% licht toe. Dit zijn niet direct dramatische cijfers, maar je zal maar overvallen zijn. Iedere overval is er één te veel.

Vooral de opleving van de hit and run-overvallen baart zorgen, zeker de laatste maanden zijn er relatief veel overvallen op supermarkten. Die worden het vaakst gepleegd door jonge gasten die amateuristisch te werk gaan. Opvallend is dat daders vaker verwarde personen zijn die acuut geld nodig hebben en vervolgens met een wapen een supermarkt binnenlopen. 

De ‘harde criminelen’ zouden overvallen nauwelijks meer de moeite waard vinden. Deze “professionals” richten zich voornamelijk op plofkraken en drugshandel, daarmee valt meer geld te verdienen. Goed nieuws is dat de helft van de overvallens snel worden gepakt. 

In totaal zijn in 2018 tot 1 december 992 overvallen gepleegd. Dat waren er in 2017 975. 

1 minuut

Het RPC biedt de online videogame 1 minuut aan. In deze game ervaart men de impact van een dergelijke geweldsmisdrijf en leert men te handelen. Aan het einde kan zelfs een toets worden afgelegd. 

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het RPC organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
camera

Excellent Cameratoezicht

Geschat wordt dat er in totaal één miljoen bewakingscamera’s in Nederland zijn. Vaak blijken de beelden teleurstellend en kunnen ze wel gebruikt worden voor registratie, maar niet als bewijslast. Het RPC ontwikkelde samen met haar partners de richtlijnen Excellent Cameratoezicht. Als u heeft geïnvesteerd in een camerasysteem, dan wilt u toch weten of deze voldoet aan de minimale eisen van opsporing? Vraag nu de gratis scan aan!

Lees meer