RPCNH
RPCNH

Hoe bereid je je voor op een gewapende overval

  Algemeen

Een gewapende overval is een vorm van criminaliteit die een hoge impact heeft op de slachtoffers. Vorig jaar is het aantal incidenten met vuurwapens met 14% toegenomen, ondanks dat er een strengere aanpak is van de illegale wapenhandel.

Deze cijfers zijn bekend gemaakt door het Openbaar Ministerie en de Politie. Ze maken zich ernstig zorgen over deze stijging. 

Zo werden er in 2019 maar liefst 646 schietincidenten geregistreerd, 79 meer dan het het jaar ervoor. Het aantal dodelijke slachtoffers van deze incidenten nam wel iets af, zo waren dat er in 2019 31 ten opzichte van 34 in 2018.

De Politie legt hierbij een verband tussen de toename en de aanhoudende stroom aan illegale vuurwapens die naar Nederland komen. Er wordt al enkele jaren door het OM en de Politie geprobeerd deze stroom aan te pakken, maar er is vooralsnog geen sprake van een afname. Zo werden er vorig jaar ongeveer 5700 illegale wapens in beslag genomen. Dat aantal is ongeveer gelijk met 2018. "Binnen het criminele milieu is er blijvend vraag naar wapens", zegt portefeuillehouder Dick Schouten van de politie. "Wapens en handgranaten vinden in kleine hoeveelheden hun weg naar ons land." 

Maar hoe reageer je als winkelmedewerker zodra je ineens een vuurwapen op je gericht krijgt? Je kunt je daarop voorbereiden. 

Het RPC helpt ondernemers weerbaarder te worden tegen alle vormen van criminaliteit. Wij bieden diverse trainingen voor ondernemers uit de provincie, zoals overvaltrainingen, agressietrainingen en veiligheid in de horeca. Je kunt jouw onderneming aanmelden voor een passende training in het najaar via de activiteitenkalender op onze site. 

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het RPC organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
camera

Excellent Cameratoezicht

Geschat wordt dat er in totaal één miljoen bewakingscamera’s in Nederland zijn. Vaak blijken de beelden teleurstellend en kunnen ze wel gebruikt worden voor registratie, maar niet als bewijslast. Het RPC ontwikkelde samen met haar partners de richtlijnen Excellent Cameratoezicht. Als u heeft geïnvesteerd in een camerasysteem, dan wilt u toch weten of deze voldoet aan de minimale eisen van opsporing? Vraag nu de gratis scan aan!

Lees meer