RPCNH
RPCNH

Geldstapels hopen zich op bij criminelen

  Awareness Ondermijning

Tijdens invallen in woningen vindt de politie steeds vaker enorme geldbedragen. De reden: criminelen lijken hun geld moeilijk kwijt te kunnen door de coronacrisis.

De politie heeft natuurlijk ook al redelijk zicht op welke mensen interessant zijn en waar het geld naar toe gaat.

In de afgelopen 3 maanden heeft de politie ongeveer 4,5 miljoen aangetroffen in diverse woningen en auto’s in Amsterdam. Criminelen wassen vaak hun drugsopbrengsten wit in horecazaken, bijvoorbeeld een pizzeria. Witwassen betekent dat criminelen geld dat ze verdienen in de onderwereld uitgeven in de bovenwereld, zonder dat dit de aandacht van politie en justitie trekt. Desbetreffende horecazaak moet als dekmantel dienen voor de crimineel zijn rol als bijvoorbeeld onderwereldbankier, die het geld via hawala-bankieren wegsluist. ‘Hawala’ is een eeuwenoud informeel banksysteem, Aziatisch van origine, dat volledig is gebaseerd op vertrouwen. Een afzender brengt contant geld naar een hawala-bankier, die benadert een tegenhanger waar ook ter wereld, die hetzelfde bedrag uitbetaalt aan de ontvanger. De ‘bankiers’ verrekenen de betaling later met andere transacties. Omdat hun handelingen geen papieren sporen nalaten, is het systeem onder criminelen zeer geliefd.

Het witwassen in horecagelegenheden was de afgelopen maanden niet mogelijk omdat alle horeca door de coronacrisis noodgedwongen dicht moest. Dus het zou juist opvallen als een aantal bedrijven opeens wel veel omzet zou maken. In Nederland wordt jaarlijks 16 miljard euro witgewassen. Dat geld is voor 90% afkomstig van drugshandel en fraude. 

Doordat de onder- en bovenwereld meer en meer met elkaar verstrengeld raken, komt er  een andere manier van samenleven. Als criminelen ook nog eens actief zijn in verschillende sectoren, dan ondermijnt het de economie volledig. De overheid heeft de aanpak van witwassen, en daarmee dus ondermijning, tot prioriteit gemaakt. Daarbij wordt de hulp van de samenleving ingeroepen. Verschillende beroepsgroepen zoals banken, makelaars en autohandelaren, zijn verplicht om verdachte transacties te melden. Maar helaas vindt zwart geld nog steeds op veel manieren een weg naar de economie. Een deel gaat op aan dagelijkse boodschappen en luxe producten zoals auto’s en sieraden. Maar wat ook populair is, is investeren in onroerend goed in het buitenland. 

Doordat criminelen met enorme bedragen cash geld blijven zitten, gaan ze op zoek naar alternatieven om het geld toch te kunnen witwassen. De hele economie staat momenteel op z’n kop en louche partijen spelen in op die chaos. Ook nemen sommige ondernemers het niet zo nauw met de controle van hun handelspartners, waardoor ze dus, bewust of onbewust, met criminelen in zee gaan. 

Maar hoe pakken de criminelen dat dan aan?

Neem als voorbeeld een steenhandel. Een drugshandelaar betaald het bedrijf het dubbele van de prijs voor de stenen, bijvoorbeeld 2 miljoen euro. Terwijl de stenen een waarde hebben van 1 miljoen euro. De steenhandelaar mag een deel van dat te veel betaalde geld zelf houden, zeg 50.000 euro, mits hij de rest uitgeeft namens de drugscrimineel. Is de crimineel bijvoorbeeld van plan om een luxe boot kopen, dan ontvangt de botendealer bij de betaling daarvan geld van de steenhandelaar. Ongemerkt heeft die botendealer nu drugsgeld in kas en zich schuldig gemaakt hebben aan het witwassen ervan door de herkomst van het geld niet na te trekken.

Wees daarom als ondernemer altijd bewust van wie je handelspartners zijn. Als je betaald krijgt door een bedrijf dat niet in je klantenbestand voorkomt, dan moet er echt een lampje gaan branden. Natuurlijk hebben veel bedrijven het wel door wanneer ze met een louche partij te maken hebben, maar in de coronacrisis kampt een groeiend aantal bedrijven met een bepaalde druk; geld moet snel op de rekening staan en daardoor is de controle minder scherp. 

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het RPC organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
camera

Excellent Cameratoezicht

Geschat wordt dat er in totaal één miljoen bewakingscamera’s in Nederland zijn. Vaak blijken de beelden teleurstellend en kunnen ze wel gebruikt worden voor registratie, maar niet als bewijslast. Het RPC ontwikkelde samen met haar partners de richtlijnen Excellent Cameratoezicht. Als u heeft geïnvesteerd in een camerasysteem, dan wilt u toch weten of deze voldoet aan de minimale eisen van opsporing? Vraag nu de gratis scan aan!

Lees meer