RPCNH
RPCNH

Contactaanvraag namens Lotje

  Cybercrime

Contactformulieren of reactiemogelijkheden op websites zijn geregeld doelwit van spammers.

Vaak gaat dit volledig geautomatiseerd en sturen zij dezelfde gegevens naar honderden contactformulieren of plaatsen ze bijvoorbeeld reacties op blogberichten met in deze reacties spam. Nu is dit op zich niks nieuws, maar kregen wij laatst toch een bijzondere contactaanvraag binnen. De contactaanvraag was afkomstig van Lotje. Lotje had als enige bericht ‘Informatie’ ingevoerd en een telefoonnummer opgegeven;

Meestal wanneer wij contactaanvragen krijgen, ook al staat daar alleen maar ‘informatie’ in, nemen we contact op met de persoon die de aanvraag indient. In dit geval lag dat net even anders, want het viel ons op dat het telefoonnummer een 0900 nummer was. Daar begonnen de alarmbellen al te rinkelen. Na een korte zoektocht online, bleek lotje niet alleen geïnteresseerd in informatie van het RPC, maar ook van diverse andere, zeer uiteenlopende Nederlandse bedrijven. Bovendien was ze erg vaak geïnteresseerd in advertenties van de desbetreffende bedrijven, advertenties die helemaal niet bestonden. 

De meldingen stapelden zich in rap tempo op op sites zoals https://www.wieheeftgebeld.nl/nummer/09002225333. Gelukkig heeft een groot deel van de melders ook gezien dat dit een 0900 nummer betrof, maar er waren helaas een aantal mensen tussen die te snel hebben gereageerd en het nummer toch hebben gebeld. Dan kom je van een koude kermis thuis, want het is een betaalnummer. Oftewel, bel je dit nummer, dan gaat de teller lopen en worden er bij jou kosten in rekening gebracht.  

Pas dus goed op bij het reageren op dit soort contactaanvragen. Controleer altijd het telefoonnummer en Google het bij twijfel. Dit soort spam wordt meestal niet naar 1 bedrijf gestuurd, maar naar heel veel tegelijk dus grote kans dat er al melders zijn die hetzelfde bericht hebben ontvangen.

Lotje, bedankt voor je contactaanvraag maar deze laten wij heel even gaan!

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het RPC organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
camera

Excellent Cameratoezicht

Geschat wordt dat er in totaal één miljoen bewakingscamera’s in Nederland zijn. Vaak blijken de beelden teleurstellend en kunnen ze wel gebruikt worden voor registratie, maar niet als bewijslast. Het RPC ontwikkelde samen met haar partners de richtlijnen Excellent Cameratoezicht. Als u heeft geïnvesteerd in een camerasysteem, dan wilt u toch weten of deze voldoet aan de minimale eisen van opsporing? Vraag nu de gratis scan aan!

Lees meer